jamk.fi
toggle mainmenu toggle search

Aikuiskoulutukseen hakeutuvilla voi olla hyvinkin erilainen lähtötilanne ja koulutustausta kuin juuri lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuneella. Keräsimme yhteen yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä aikuisten tutkintokoulutuksiin liittyen.

Millä tutkinnolla voin hakea amk-tutkintokoulutukseen?

 • AMK-tutkintoihin hakukelpoisuusvaatimuksena on yleensä yleinen hakukelpoisuus, joka tarkoittaa sitä, että AMK-tutkintoihin voi hakea valmistumisvaiheessa olevalla toisen asteen tutkinnolla (esim. ammatillinen tutkinto tai lukio) tai jo aiemmin suoritetulla toisen asteen tutkinnolla. Suoritusvuodella ei ole merkitystä ja hakemukseen voi merkitä useita pohjakoulutuksia.
 • Monimuotototeutuksiin tai muuntokoulutuksiin voi joskus olla rajattu pohjakoulutusvaatimus, esim. sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja.

Lisätietoja ja ulkomaisella tutkinnolla hakemisesta 

Voiko amk-haussa hakea mihin tahansa koulutusalalle, vaikka aiempi tutkinto on esim. tekniikan alalta?

 • Kyllä voi. Kaikille koulutusaloille hakiessa on yleensä yleinen hakukelpoisuus, eikä hakiessa vaadita tietyn alan tutkintoa. YAMK-koulutuksiin hakiessa noudatetaan eri kriteerejä.
 • Monimuotototeutuksiin tai muuntokoulutuksiin voi joskus olla rajattu pohjakoulutusvaatimus, esim. sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja.

Saako 20 vuotta sitten suoritetusta ammatillisesta tutkinnosta pisteitä haussa?

 • Ei saa, mutta yleensä se antaa hakukelpoisuuden kaikkiin amk-tutkintoihin haettaessa. Ammatillisella tutkinnolla haettaessa (olipa se miltä vuodelta tahansa) pisteitä saa vain valintakokeesta, paitsi Liiketalouden ja Matkailu- ja palveluliiketoiminnan monimuotototeutuksissa, joissa saa pisteitä myös työkokemuksesta.

Voiko näyttötutkinnolla suoritetulla ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla hakea amk-opintoihin?

 • Yleensä kyllä. Jos hakukelpoisuusvaatimuksena on yleinen hakukelpoisuus, voi myös ammatti-/erikoisammattitutkinnolla hakea. Päivätoteutuksena järjestettäviin amk-tutkintoihin niillä voi aina hakea, mutta monimuotototeutuksiin tai muuntokoulutuksiin voi olla rajattu pohjakoulutusvaatimus, esim. sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja.

Hakuaika meni jo. Voinko hakea yhteishaussa olleeseen kohteeseen haun päättymisen jälkeen?

 • Ikävä kyllä ei voi. Huomioithan, että yhteishaku loppuu viimeisenä hakupäivänä jo klo 15.00.

Kuinka hyvä kielitaito pitää olla, että pärjää opinnoissa?

 • Englanninkielisissä ohjelmissa pärjää hyvin esimerkiksi lukioenglannilla. Pääasia ei ole kielioppi, vaan osallistuminen esim. keskusteluihin. Jos koulutus kiinnostaa, kannattaa hakea ja käydä valintakokeissa. Jos valitaan opiskelijaksi, niin eiköhän opiskeleminenkin onnistu!

Vaaditaanko YAMK-tutkintoon aina 3 vuoden työkokemus kyseiseltä alalta?

 • Kyllä vaaditaan. Tämä hakukelpoisuusvaatimus tulee Ammattikorkeakoululaista.

> Lisätietoja 

Jos opiskelen toisessa amk:ssa, miten haen siirtoa JAMKiin?

> Lisätietoja: siirto-opiskelijoiden valintaperusteet

Mikä on alin pistemäärä, jolla on päässyt opiskelijaksi?

 • Nämä pisterajat vaihtelevat korkeakouluittain, ja tutkinto-ohjelmittain. Pistemääriin vaikuttaa myös valintaperusteiden muuttuminen (miten opiskelijat valitaan, esim. koulumenestyspisteitys), jolloin eri vuosien pistemäärät eivät ole vertailukelpoisia.

Pitääkö valintakokeessa käydä jokaisessa amk:ssa erikseen, vaikka olisi hakenut saamaan koulutukseen, esimerkiksi liiketalouteen?

 • Valintakokeessa on käytävä siinä ammattikorkeakoulussa, joka on hakijan hakulomakkeella ylin saman alan hakukohde. Hakija osallistuu kokeeseen siis ylimmässä saman valintakoeryhmän hakukohteessa, eikä hän voi vaihtaa valintakoepaikkaa. Kokeen tulos siirretään hakijan muille hakutoiveille saman valintakoeryhmän sisällä.

Tarkista kunkin alan valintakoeyhteistyöryhmät kyseisen alan valintaperusteista (ryhmät tulevat sivuille viimeistään hakuajan alkaessa)

Voiko monimuoto-opinnot suorittaa kokonaan verkossa/muulta paikkakunnalta käsin/töiden ohella?

 • Monimuotototeutuksissa opiskelu on itsenäistä ja sisältää runsaammin verkko-opiskelua kuin päivätoteutus.
 • Kokonaan verkossa suoritettavia tutkintoja vuonna 2017 JAMKissa ovat liiketalouden ja matkailu- ja palveluliiketoiminnan monimuotototeutukset (restonomi koulutuksessa on 2-3 lähiopetuspäivää vuodessa).

Lisätietoja hakemisesta

Hakuohjeet ylempiin AMK-tutkintoihin, kevät 2020

Katso hakuohjeet suomenkielisiin ylempiin AMK-tutkintoihin. Hae kevään yhteishaussa suomenkielisiin tutkintoihin 18.3.–1.4.2020 klo 15 mennessä. Englanninkielisiin koulutuksiin haku on jo 8.-22.1.2020. 

Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Aikuiskoulutuksissamme saat uusia pedagogisia taitoja ja intoa työhösi. JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa voit opiskella ammatilliseksi opettajaksi, erityisopettajaksi ja opinto-ohjaajaksi. Osaamistasi voit päivittää myös lyhyemmissä täydennyskoulutuksissamme.