YAMK-tutkinto

Opiskele robotiikan ylempi korkeakoulututkinto

Robotiikka, insinööri (ylempi AMK)

Opi soveltamaan robotiikkaa! Robotiikan YAMK-tutkinto-ohjelmassa perehdyt robotiikan uusimpaan kehitykseen, kuten mobiili- ja yhteistyörobotiikkaan, perinteistä teollisuusrobotiikkaa unohtamatta. Tutkinnon suoritettuasi voit toimia alan vaativissa suunnittelu- ja päällikkötason tehtävissä.

Hae Opintopolku.fi-palvelussa
Digitaalinen piirros, jossa taustalla robotti, kädet ja iPad
Laajuus
60 opintopistettä
Aloituspaikat
20
Aloituspaikat lisähaussa: 5
Hakuaika
01.07.2023 - 31.07.2023
Tutkinto
Insinööri (ylempi AMK)
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
08.09.2023

Robotiikan asiantuntijaksi

Tutkinnon suoritettuasi tunnet robotiikan uusimmat kehityssuunnat sekä ymmärrät robotiikan mahdollisuuksia ja rajoituksia. Osaat kehittää robotiikkaa hyödyntäviä uusia tuotteita ja palveluita sekä uudenlaista liiketoimintaa. Valmistuttuasi pystyt toimimaan vaativissa asiantuntijatehtävissä robotiikan alalla.

Opiskele robotiikkaa sekä kyberturvallisuutta, tekoälyä ja automaation turvallisuutta

Tutkinto-ohjelmassa tutustutaan fyysisten robottien uusimpiin muotoihin, kuten mobiilirobotiikkaan ja yhteistyörobotiikkaan, perinteistä teollisuusrobotiikkaa kuitenkaan unohtamatta. Tutkinto-ohjelmassa perehdytään myös kyberturvallisuuteen, tekoälyyn ja automaation turvallisuuteen robotiikan näkökulmasta.

Opinnoissa tehtävät harjoitustyöt pyritään lähtökohtaisesti toteuttamaan siten, että ne tukevat mahdollisimman hyvin jokaisen opiskelijan ammatillista kehittymistä.

Vapaasti valittavat opinnot ja opinnäytetyö tarjoavat mahdollisuuden painottaa opintokokonaisuutta robotiikan eri sovelluskohteisiin ja painopistealueisiin.

Opetus tapahtuu pääosin suomen kielellä, mutta opintojaksoissa on englanninkielisiä osuuksia.

Opiskele verkossa ja tapaa ryhmääsi kontaktiopetuksessa

Opinnot toteutetaan joustavasti monimuotokoulutuksena, joten opiskelu onnistuu riippumatta siitä, missä asuin- tai työpaikkasi sijaitsee. Opiskelet pääosin verkossa ja etänä, mutta tapaat ryhmäsi kontaktiopetuksessa Jyväskylässä muutaman kerran lukuvuodessa.

Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteen mukaisesti voit tunnistaa, mitä jo osaat, jolloin voit hakea osaamisesi perusteella hyväksilukua. Olet voinut hankkia tai hankit opintojen aikana osaamista monin eri keinoin esimerkiksi opiskelemalla toisessa korkeakoulussa, työssä, projekti- tai vapaaehtoistoiminnassa.

Mitä YAMK-opiskelu maksaa?

YAMK-tutkinto-ohjelmassa ei ole lukukausimaksuja. Opiskelijana sinulla on monia etuja, saat esimerkiksi käyttää opiskeluterveydenhuollon palveluja Jyväskylässä ja voit ruokailla opiskelijaruokaloissamme edullisesti. Lisäksi voit saada taloudellista tukea opintoihisi.

Etene urallasi vaativampiin suunnittelu- ja päällikkötason tehtäviin

Koulutus on suunnattu erityisesti sähkö-, automaatio-, elektroniikka- ja ICT-alan AMK-insinööreille sekä muun soveltuvan koulutuksen jo suorittaneille asiantuntijoille, jotka haluavat täydentää osaamistaan robotiikan osaamisella.

Tutkinto-ohjelma soveltuu niin uran alkuvaiheessa oleville kuin myös jo kokeneemmille ja pidemmän työuran tehneille.

Tutkinto-ohjelmasta valmistuneet voivat työskennellä vaativissa suunnittelutehtävissä tai päällikkötason tehtävissä esimerkiksi yrittäjinä tai teollisuudessa.

Työllisty voimakkaasti kasvavalle alalle

Robotiikka on voimakkaasti kasvava ala. Perinteistä teollisuusrobotiikkaa on hyödynnetty jo pitkään teollisessa tuotannossa, mutta nyt robotiikan käyttö ja hyödyntäminen ovat levittäytymässä kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Robotiikka on osa meneillään olevaa digitalisaatiota yhdessä muun muassa esineiden internetin kanssa. Autonomisesti toimivat esineet ja laitteet hyödyntävät tekoälyä suorittaakseen tehtäviä, jotka ovat olleet perinteisesti ihmisten suorittamia. Tämä mahdollistaa robotiikan hyödyntämisen ja laajentamisen kokonaan uusiin käyttökohteisiin ja uusille alueille. Robotiikan asiantuntijoille riittää siis kysyntää työelämässä.

Heti kun lisäsin suorittamani robotiikan tutkinnon LinkedIniin, niin näkyvyyteni kasvoi ja aloin saamaan sellaisia työmahdollisuuksiin liittyviä tiedusteluja, joita ei ennen ollut tullut.

Mira Kankkunen

Lue Miran tarina

Robotiikasta on tietty mystiikka kadonnut, käyttöönotto- ja oppimiskynnykset madaltuvat ja sovellusalueita tulee koko ajan lisää. Haluaisin oppia lisää teollisuuden käyttökohteista sekä pystyä arvioimaan robotiikan soveltuvuutta eri käyttötarpeisiin.

Timo Karhu

Lue Timon tarina

Hakuohjeet kesän lisähakuun

Lyhyet ohjeet Jamkin kesän 2023 lisähaussa hakemiseen.

Hakukelpoisuus: Insinööri (ylempi AMK)-tutkinto-ohjelmat

 • Pohjakoulutusvaatimuksena insinööri (AMK), Bachelor of Engineering tai ammatillisen korkea-asteen insinööritutkinto.
 • Muut tutkinnot käsitellään tulkinnanvaraisena tapauskohtaisesti.
 • Työkokemukseksi (väh. 24 kk) hyväksytään tekniikan alan työkokemus. Työkokemus voidaan laskea hakukelpoisuuden tuottavan tutkinnon valmistumispäivämäärästä alkaen ja sitä voi laskea 31.7.2023 saakka.

Tutkinto- ja työtodistukset ja mahdolliset muut todistukset tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä. Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan, jos tutkinto- ja/tai työtodistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja. Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella.

Hae lisähaussa 1.- 31.7.2023 klo 15 mennessä

Tutkinto-ohjelmaan haetaan Jamkin kesän 2023 lisähaussa.

 • Täytä hakemus osoitteessa www.opintopolku.fi 31.7.2023 klo 15.00 mennessä.
 • Tutkinto- ja työtodistukset tulee liittää Opintopolun sähköiselle hakemukselle 31.7.2023 klo 15.00 mennessä.
 • Tulkinnanvaraisesti käsiteltävien hakijoiden tulee liittää hakemukselle lisäksi tutkintotodistuksen opintosuoritusote.

Valintakoe

Valintakoe sisältää kirjallisen tehtävän ja ammatillisen tehtävän. Valintakoe ei sisällä ennakkoon luettavaa materiaalia. Hakijan tulee saada kirjallisesta tehtävästä vähintään 15/80 p. ja ammatillisesta tehtävästä vähintään 5/20 p. voidakseen tulla valituksi.

 • Valintakoe järjestetään verkossa 14.8.2023 klo 17-19.30.
 • Hakijalla tulee olla valintakokeessa käytössään internetyhteys.
 • Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja tai muu erityisjärjestely), täytä yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus 31.7.2023 klo 15 mennessä ja liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Linkki yksilöllisten järjestelyjen hakemukseen.

Opiskelijavalintojen tulokset

Opiskelijavalintojen tulokset julkistetaan perjantaina 18.8.2023. Jamk tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse!

 • Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja ilmoittautua läsnä-/poissaolevaksi viimeistään perjantaina 25.8.2023 klo 15 opintopolku.fi-osoitteessa. 
 • Opinnot alkavat perjantaina 8.9.2023.

Huomioithan yhden korkeakoulupaikan säännöksen, jonka mukaan opiskelija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Hakuohjeet kevään yhteishakuun

Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.

Hakukelpoisuus: Insinööri (ylempi AMK)-tutkinto-ohjelmat

 • Pohjakoulutusvaatimuksena insinööri (AMK), Bachelor of Engineering tai ammatillisen korkea-asteen insinööritutkinto.
 • Muut tutkinnot käsitellään tulkinnanvaraisena tapauskohtaisesti.
 • Työkokemukseksi (väh. 24 kk) hyväksytään tekniikan alan työkokemus. Työkokemus voidaan laskea hakukelpoisuuden tuottavan tutkinnon valmistumispäivämäärästä alkaen ja sitä voi laskea 31.7.2023 saakka.

Tutkinto- ja työtodistukset ja mahdolliset muut todistukset tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä. Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan, jos tutkinto- ja/tai työtodistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja. Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella.

Hakuaika: 15. - 30.3.2023 klo 15

Tutkinto-ohjelmiin haetaan korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa.

 • Täytä hakemus osoitteessa www.opintopolku.fi 30.3.2023 klo 15.00 mennessä.
 • Tutkinto- ja työtodistukset tulee liittää Opintopolun sähköiselle hakemukselle 6.4.2023 klo 15 mennessä.
 • Tulkinnanvaraisesti käsiteltävien hakijoiden tulee liittää hakemukselle lisäksi tutkintotodistuksen opintosuoritusote sekä CV.

Valintakoe: Projektijohtaminen / robotiikka / teknologialiiketoiminnan johtaminen, insinööri (ylempi AMK)

Valintakoe sisältää kirjallisen tehtävän ja ammatillisen tehtävän.

Hakijan tulee saada kirjallisesta tehtävästä vähintään 15 p./80 p. ja ammatillisesta tehtävästä vähintään 5 p./20 p. voidakseen tulla valituksi.

 • Valintakoe ko. ohjelmille järjestetään verkossa tiistaina 16.5. klo 17.00-19.30 (viikko 20).
 • Kaikille hakukelpoisille hakijoille lähetetään sähköpostilla valintakoepäivän aamuna linkki valintakokeeseen.
 • Hakijalla tulee olla valintakokeessa käytössään internet-yhteys.

Haettaessa useampaan otsikossa mainituista Jamkin tekniikan alan suomenkielisistä YAMK-hakukohteista, saa hakukelpoinen hakija vain yhden valintakoekutsun eli nämä koulutukset tekevät valintakoeyhteistyötä keskenään.

Opiskelijavalintojen tulokset

Syksyllä 2023 alkavien suomenkielisten koulutusten valintojen tulokset julkistetaan korkeakouluissa viimeistään 7.7.2023. Jamk tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse.

 • Kevään toisessa yhteishaussa opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja ilmoittautua läsnä-/poissaolevaksi viimeistään 14.7.2023 klo 15 mennessä opintopolku.fi-osoitteessa.
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 1.8.2023 klo 15.
 • Huomioithan yhden korkeakoulupaikan säännöksen, jonka mukaan opiskelija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

YAMK-tutkinnot | Jamk Master School

Opiskele ylempi ammattikorkeakoulututkinto Jamk Master Schoolissa, jossa voit valita kahdesta polusta ja kehittyä oman alasi huippuasiantuntijaksi tai huippujohtajaksi. Saat samalla maisteritason tutkinnon.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Olli Väänänen

Yliopettaja, Principal Lecturer
IT, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358407167472