Hakuohjeet kevään yhteishakuun
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
YAMK-tutkinto
Opi soveltamaan robotiikkaa! Robotiikan YAMK-tutkinto-ohjelmassa perehdyt robotiikan uusimpaan kehitykseen, kuten mobiili- ja yhteistyörobotiikkaan, perinteistä teollisuusrobotiikkaa unohtamatta. Tutkinnon suoritettuasi voit toimia alan vaativissa suunnittelu- ja päällikkötason tehtävissä.
Tutkinnon suoritettuasi tunnet robotiikan uusimmat kehityssuunnat sekä ymmärrät robotiikan mahdollisuuksia ja rajoituksia. Osaat kehittää robotiikkaa hyödyntäviä uusia tuotteita ja palveluita sekä uudenlaista liiketoimintaa. Valmistuttuasi pystyt toimimaan vaativissa asiantuntijatehtävissä robotiikan alalla.
Tutkinto-ohjelmassa tutustutaan fyysisten robottien uusimpiin muotoihin, kuten mobiilirobotiikkaan ja yhteistyörobotiikkaan, perinteistä teollisuusrobotiikkaa kuitenkaan unohtamatta. Tutkinto-ohjelmassa perehdytään myös kyberturvallisuuteen, tekoälyyn ja automaation turvallisuuteen robotiikan näkökulmasta.
Opinnoissa tehtävät harjoitustyöt pyritään lähtökohtaisesti toteuttamaan siten, että ne tukevat mahdollisimman hyvin jokaisen opiskelijan ammatillista kehittymistä.
Vapaasti valittavat opinnot ja opinnäytetyö tarjoavat mahdollisuuden painottaa opintokokonaisuutta robotiikan eri sovelluskohteisiin ja painopistealueisiin.
Opetus tapahtuu pääosin suomen kielellä, mutta opintojaksoissa on englanninkielisiä osuuksia.
Opinnot toteutetaan joustavasti monimuotokoulutuksena, joten opiskelu onnistuu riippumatta siitä, missä asuin- tai työpaikkasi sijaitsee. Opiskelet pääosin verkossa ja etänä, mutta tapaat ryhmäsi kontaktiopetuksessa Jyväskylässä muutaman kerran lukuvuodessa.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteen mukaisesti voit tunnistaa, mitä jo osaat, jolloin voit hakea osaamisesi perusteella hyväksilukua. Olet voinut hankkia tai hankit opintojen aikana osaamista monin eri keinoin esimerkiksi opiskelemalla toisessa korkeakoulussa, työssä, projekti- tai vapaaehtoistoiminnassa.
Koulutus on suunnattu erityisesti sähkö-, automaatio-, elektroniikka- ja ICT-alan AMK-insinööreille sekä muun soveltuvan koulutuksen jo suorittaneille asiantuntijoille, jotka haluavat täydentää osaamistaan robotiikan osaamisella.
Tutkinto-ohjelma soveltuu niin uran alkuvaiheessa oleville kuin myös jo kokeneemmille ja pidemmän työuran tehneille.
Tutkinto-ohjelmasta valmistuneet voivat työskennellä vaativissa suunnittelutehtävissä tai päällikkötason tehtävissä esimerkiksi yrittäjinä tai teollisuudessa.
Robotiikka on voimakkaasti kasvava ala. Perinteistä teollisuusrobotiikkaa on hyödynnetty jo pitkään teollisessa tuotannossa, mutta nyt robotiikan käyttö ja hyödyntäminen ovat levittäytymässä kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Robotiikka on osa meneillään olevaa digitalisaatiota yhdessä muun muassa esineiden internetin kanssa. Autonomisesti toimivat esineet ja laitteet hyödyntävät tekoälyä suorittaakseen tehtäviä, jotka ovat olleet perinteisesti ihmisten suorittamia. Tämä mahdollistaa robotiikan hyödyntämisen ja laajentamisen kokonaan uusiin käyttökohteisiin ja uusille alueille. Robotiikan asiantuntijoille riittää siis kysyntää työelämässä.
Opiskelijatarina
Robotiikasta on tietty mystiikka kadonnut, käyttöönotto- ja oppimiskynnykset madaltuvat ja sovellusalueita tulee koko ajan lisää. Haluaisin oppia lisää teollisuuden käyttökohteista sekä pystyä arvioimaan robotiikan soveltuvuutta eri käyttötarpeisiin.
Timo Karhu
Lue opiskelijatarinaLyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
Tutkinto- ja työtodistukset ja mahdolliset muut todistukset tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä. Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan, jos tutkinto- ja/tai työtodistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja. Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella.
Tutkinto-ohjelmiin haetaan korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa.
Valintakoe sisältää kirjallisen tehtävän ja ammatillisen tehtävän.
Hakijan tulee saada kirjallisesta tehtävästä vähintään 15 p./80 p. ja ammatillisesta tehtävästä vähintään 5 p./20 p. voidakseen tulla valituksi.
Haettaessa useampaan otsikossa mainituista Jamkin tekniikan alan suomenkielisistä YAMK-hakukohteista, saa hakukelpoinen hakija vain yhden valintakoekutsun eli nämä koulutukset tekevät valintakoeyhteistyötä keskenään.
Syksyllä 2023 alkavien suomenkielisten koulutusten valintojen tulokset julkistetaan korkeakouluissa viimeistään 7.7.2023. Jamk tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse.