jamk.fi

Tutustu englanninkielisten ja suomenkielisten AMK-tutkintojen valintaperusteisiin ja ohjeisiin. Ohjeet koskevat sekä päivä- että monimuotototeutuksia. Englanninkieliset AMK-tutkinnot ovat ainoastaan päivätoteutuksina.

Alla olevat ohjeet koskevat kevään 2016 yhteishakua.

AMK-tutkintoihin haetaan korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen, yhteishaussa. Hakijalla on käytettävissä yksi hakulomake, jolle täytetään JAMKin englanninkieliset AMK-koulutukset 8. - 27.1.2016 ja suomenkieliset AMK-koulutukset 16.3. - 6.4.2016, enintään yhteensä 6 hakutoivetta. Hakuajat päättyvät klo 15.00. Valituksi voi tulla siihen koulutukseen, joka on ylin toive ja johon hakijan pisteet riittävät. 

Haku tapahtuu Opintopolku.fi:ssä, jossa voit seurata haun edistymistä. Järjestelmä edellyttää rekisteröitymistä ja tunnistautumista esim. pankkitunnuksillasi. Jos yhteystietosi muuttuvat, voit itse käydä ne päivittämässä Opintopolkuun kirjauduttuasi. Olemme yhteydessä hakijoihin ja lähetämme valintakoekutsut ja hyväksymiskirjeet sähköpostitse, joten merkitse toimiva sähköpostiosoitteesi hakemukseesi. Muista seurata sähköpostiasi säännöllisesti ja tarkistaa myös roskapostilaatikko!

Hakemuksen käsittelymaksu
Jos haet korkeakouluun koulutuksella, jonka olet suorittanut muissa maissa (myöntämismaa) kuin EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä, maksat hakemuksen käsittelymaksun. Maksun suuruus on 100 euroa. Maksu tulee käyttöön ensimmäisen kerran syksyllä 2016 alkavien koulutusten hauissa. Maksun kerää Opetushallitus. Lisätietoja Opintopolussa.

Usein kysyttyä

Voinko muuttaa hakutoiveita?

Kyllä, mutta vain kunakin hakuaikana kirjautumalla opintopolku.fi. Huomaa, että 2. hakuaikana (maaliskuussa) et enää voi poistaa yksittäisiä englanninkielisiä koulutuksia lomakkeeltasi tai muuttaa niiden keskinäistä järjestystä.

Mihin voin päästä?

Voit tulla valituksi siihen koulutukseen, joka on ylin toiveesi, johon pisteesi riittävät. Mieti tarkasti, mihin järjestykseen koulutukset hakulomakkeelle laitat.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaku

Katso miten yhteishaku toimii.

Voit katsoa videon myös täältä »

Tutustu ja vertaa

Tutustu AMK-tutkintoihimme. Alla olevasta linkistä voit lukea lisää tutkintojemme sisällöistä. Kaikkien korkeakoulujen  yhteishaussa olevat koulutukset löydät osoitteista opintopolku.fi ja studyinfo.fi.

jamk.fi/tutkinnot

Päivä- vai monimuotototeutus

Suurimmat erot ovat toteutustavoissa. Myös sisällöissä voi olla eroja. Valitse joko päivä- tai monimuotototeus tai hae molempiin.

Päivätoteutus

Päivätoteutukset ovat ns. nuorten koulutuksia,  mutta niihin voi hakea iästä riippumatta.

 • pääasiassa päiväopintoja
 • yleensä päätoimista opiskelua
 • eri-ikäisiä opiskelijoita
 • aikuiset voivat hakea myös päivätoteutukseen

Monimuotototeutus

Monimuotokoulutuksissa eli ns. aikuiskoulutuksissa on päivätoteutuksia enemmän etä- ja verkko-opiskelua.

 •  yleensä opintoja voi suorittaa työn ohessa
 • osa JAMKin suomenkielisistä AMK-tutkinnoista toteutetaan myös monimuotona
 • kohdennettu erityisesti jo alan työkokemusta tai koulutusta omaaville

Kevään 1. yhteishakuaika

Haku JAMKin englanninkielisiin AMK-tutkintoihin on 8. - 27.1.2016 klo 15 saakka. Voit hakea kevään 1. ja 2. hakuajoissa yhteensä enintään 6 koulutukseen. Toisena hakuaikana 16.3. - 6.4.2016 et enää voi poistaa yksittäisiä englanninkielisiä koulutuksia lomakkeelta tai muuttaa niiden keskinäistä järjestystä.

studyinfo.fi

Englanninkielisten AMK-tutkintojen aikataulu 2016

 • Ulkomaisen tutkinnon todistuskopioiden oltava perillä 10.2. klo 15.00.
 • Valintakokeet JAMKissa

- Nursing 19.4.
- Logistics Engineering 21.4.
- International Business 20.4.

 • Valintojen julkistaminen viimeistään 1.7.
 • Opiskelupaikan vastaanottaminen viimeistään 15.7. klo 15.00
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 15.8. klo 15.00
 • Mahdolliset lisähaut saa järjestää 4.7. - 31.8.
 • Opinnot alkavat 18.8. tietämillä

Valintaperusteet englanninkielisiin koulutuksiin

Valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. JAMKin Nursing, International Logistics ja International Business tutkinto-ohjelmiin kaikki hakijat valitaan pelkän valintakokeen perusteella. Valintaan ei siis vaikuta koulumenestys. Joissakin muissa ammattikorkeakouluissa valintaan voi vaikuttaa myös koulumenestys.

Englanninkielen taitosi testataan valintakokeen yhteydessä, jos olet EU/EEA -maan kansalainen. Kokonaisvaltaiset hakuohjeet, valintaperusteet sekä tarkemmat tiedot valintakokeista löydät englanninkieliseltä nettisivustoltamme.

Tutkinto, jolla voit hakea / Hakukelpoisuus AMK-tutkintoihin

Hakulomakkeelle voit merkitä kaikki tutkinnot, jotka sinulla on.

Kuntoutuksenohjaaja, monimuotototeutus, Tampere -hakukohteessa on pohjakoulutusvaatimuksena sosiaali- ja terveysalan aiempi tutkinto kuten lähihoitaja. Ks. tarkempi lista vaaditusta pohjakoulutuksesta täältä.

Koulutus ja tutkinto, jolla voit hakea muihin suomenkielisiin ja englanninkielisiin AMK-tutkintoihin (päivä- ja monimuotototeutukset):

A. Lukion oppimäärä ja/tai ylioppilastutkinto

Suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat saadaan ammattikorkeakouluille suoraan ylioppilastutkintorekisteristä. Poikkeuksena ovat ennen vuotta 1990 ylioppilastutkinnon suorittaneet, joiden on toimitettava todistuskopio 20.4.2016 mennessä hakijapalveluihin. (Englanninkielisiin koulutuksiin haettaessa 10.2. mennessä.)

Haussa käytetyn tutkinnon on oltava suoritettuna kevään haussa niin, että tutkintotodistuskopio on perillä korkeakoulussa viimeistään 15.7.2016 klo 15. Tämä koskee myös EU-/ETA- maan kansalaisten tutkintoja sekä kansainvälisiä ylioppilastutkintoja (IB, EB, RP). Hakuaikana ei siis tarvitse lähettää kopioita suomalaisista tutkinnoista!

EB-tutkinnon, IB-tutkinnon ja Reifeprüfung-tutkinnon suorittaneet hakijat muuntavat tutkintotodistuksensa arvosanat seuraavan muuntotaulukon mukaisesti (pdf).

Pelkällä lukion päättötodistuksellakin voit hakea, mutta tällöin ylioppilastutkinnonarvosanojen koulumenestyspisteet jäävät saamatta.

B. Ammatillinen perustutkinto, koulu-, opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto

Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeisiin ja opiskelijavalinta tehdään pelkästään valintakokeen perusteella.

Haussa käytetyn tutkinnon on oltava suoritettuna kevään haussa niin, että tutkintotodistuksen kopio on perillä korkeakoulussa viimeistään 15.7.2016 klo 15. Kopiot tulee lähettää heinäkuun alkupuolella, jos tulet valituksi opiskelijaksi, ei siis hakuaikana. Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

C. Ulkomailla suoritettu tutkinto

Jos sinulla on ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin, tutkinnon tulee olla suoritettuna hakuajan loppuun mennessä. Keväällä valmistuva hakija katsotaan hakukelpoiseksi, jos hän on EU- tai ETA-maan kansalainen.

Sinun tulee toimittaa tutkintotodistuksen kopio, englanninkielisiin koulutuksiin haettaessa viimeistään 10.2.2016 klo 15 ja suomenkielisiin koulutuksiin haettaessa viim. 20.4.2016 klo 15, ensimmäisenä hakutoiveena olevan ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Hakukeväänä valmistuvat EU- tai ETA –maan kansalaiset lähettävät kopion lopullisesta tutkintotodistuksestaan 15.7.2016 klo 15 mennessä. Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Kaikki hakukelpoisuutensa osoittaneet kutsutaan valintakokeisiin ja opiskelijavalinta tehdään pelkästään valintakokeen perusteella. Alkuperäiset dokumentit tarkistetaan opintojen alkaessa. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa tutkintoaan asiakirjoin, ammattikorkeakoulu voi kutsua hakijan valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksen ilmaiseva viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä kaikkien hakukohteiden ammattikorkeakoulujen hakijapalveluihin 20.4.2016 (englanninkielisiin koulutuksiin haettaessa 10.2.2016) mennessä.

D. Harkinnanvarainen valinta

Harkinnanvarainen valinta on käytössä ainoastaan JAMKin englanninkielisissä AMK-tutkinnoissa. Eli jos sinulla ei ole mitään 2. asteen tutkintoa (esim. lukio, ammatillinen tutkinto), voit hakea harkinnanvaraisesti JAMKiin. Lue lisää englanninkieliseltä sivustolta kohdasta Discretionary Admission.

E. Avoimen amk:n opinnot (Huom.! Erillishaussa)

Oletko suorittanut tutkinto-ohjelmaan soveltuvia opintoja 60 op avoimessa ammattikorkeakoulussa? Jos vastasit kyllä, täältä löydät ohjeet kuinka hakeudut suorittamiesi opintojen avulla tutkinto-opiskelijaksi AMK- ja YAMK-tutkintoihin avoimen amkin väylän kautta.

Kevään 2. yhteishakuaika

Haku suomenkielisiin tutkintoihin on 16.3.-6.4.2016 klo 15.00. Tutkintoihin haetaan täyttämällä hakulomake Opintopolussa. Englanninkielisten koulutusten, joiden haku päättyy 27.1., keskinäistä järjestystä ei voi enää tässä vaiheessa muuttaa. Suomenkielisiäkin hakutoiveita voi muuttaa vain yhteishakuaikana.

opintopolku.fi

Suomenkielisten AMK-tutkintojen aikataulu 2016

 • Ulkomaisen tutkinnon todistuskopioiden oltava perillä 20.4. klo 15.00.
 • Valintakoekutsut lähetetään JAMKista SÄHKÖPOSTILLA toukokuun puolen välin tienoilla. Muista siis tarkistaa sähköpostisi säännöllisesti sekä sen roskapostilaatikko!
 • Valintakokeet JAMKissa 2016

Musiikki, yksipäiväiset aikavälillä 30.5. - 3.6.
Liiketalous: päivä 10.6., monimuoto 25.5. 
Tietojenkäsittely 9.6.
Tekniikan ala: päivä 26.5., monimuoto vko 22-23
Maaseutuelinkeinot: päivä 1.6.
Matkailu- ja palveluliiketoiminta 7.6.
Sosiaali- ja terveysala: Esivalintakoe 3.5.2016. Varsinaiset kokeet: päivä vko 23, monimuoto vko 23, 
kuntoutuksen ohjaaja, monimuotototeutus, Tampere -hakukohde vko 22

 

 • Hakijan tulee ilmoittaa lopulliseen valintaan vaikuttavat työkokemusmuutokset 9.6.2016 klo 15 mennessä hakijapalvelut(at)jamk.fi osoitteeseen
 • Valintojen julkistaminen viimeistään 1.7.
 • Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen läsnäolevaksi  viimeistään 15.7. klo 15.00 opintopolku.fi -osoitteessa. Myös todistuskopioiden toimittaminen 15.7. mennessä korkeakouluun.
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 15.8. klo 15.00
 • Mahdolliset lisähaut saa järjestää 4.7. - 31.8.
 • Opinnot alkavat pääsääntöisesti päiväopinnoissa 22.8. (ellei toisin ilmoiteta).

Kielikoe suomenkielisiin tutkintoihin

Suomen kielikoe voidaan järjestää hakijalle, jonka äidinkieli ja/tai koulusivistyskieli on eri kuin opetuskieli. Henkilön katsotaan saaneen koulusivistyksensä sillä kielellä, jolla hän on perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998) mukaisista tai vastaavista opinnoista saamassaan päättötodistuksessa saanut hyväksytyn arvosanan äidinkielenä opiskellusta suomen tai ruotsin kielestä. Koulusivistyskieleksi katsotaan myös kieli, jolla henkilö on ylioppilastutkinnossa suorittanut hyväksytyn kokeen äidinkielessä tai saanut vähintään arvosanan magna cum laude approbatur suomi tai ruotsi toisena kielenä –kokeessa.

Kielikokeen sijaan voidaan näyttönä suomen tai ruotsin kielen taidosta hyväksyä myös vähintään yleisen kielitutkinnon taitotasolla 4 osoitettu taito puhumisessa ja puheen ymmärtämisessä sekä kirjoittamisessa ja tekstin ymmärtämisessä. Myös valtionhallinnon kielitutkinnon suullisen taidon ja kirjallisen taidon osakokeiden suorittaminen vähintään taitotasolla hyvä voidaan hyväksyä vastaavana osoituksena suomen kielen taidosta.

Erityisjärjestelyt valintakokeessa

Mikäli tarvitset valintakokeessa erityisjärjestelyjä oppimisvaikeuden, vamman tai terveydentilan vuoksi (ml. lukihäiriö), ota yhteyttä hyvissä ajoin alla mainittuun henkilöön. Täytä erityisjärjestelyt valintakokeessa -hakemus ja toimita se meille liitteineen 20.4.2016 (englanninkielisiin koulutuksiin 31.3.) mennessä, jossa mainitaan tarvittavat erityisjärjestelyt. Hakemuksen liitteenä tulee olla kopio ylioppilastutkintolautakunnan päätöksestä erityisjärjestelyistä ja/tai lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto oppimisvaikeudesta, vammasta tai sairaudesta.

» Lisätietoja esteettömästä opiskelusta JAMKissa (Esteetön opiskelu)

Lisätietoja erityisjärjestelyistä valintakokeessa

Veander Mira

Hakuneuvoja, Admission Advisor
Opiskelijapalvelut, Student Services
Hallinto, Administration
+358405262681

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Ammattikorkeakoulujen hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

1. valintakoepisteet
2. koulumenestyspisteet
3. työkokemuspisteet
4. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välillä, ammattikorkeakoulu voi valita kaikki tasasijalla olevat hakijat tai ei valitse ketään tasasijalla olevista tai tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen. JAMK käyttää vaihtoehtoa: tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen.

Tervetuloa opiskelijaksi

Ota opiskelupaikka vastaan viimeistään 15.7.2016 klo 15.00. Opinnot alkavat elokuun loppupuolella.

jamk.fi/opinto-opas

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Syksyllä 2016 alkavien koulutusten valintojen tulokset julkistetaan korkeakouluissa viimeistään 1.7.2016. JAMK tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse! Kevään haussa opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja ilmoittautua läsnä-/poissaolevaksi viimeistään 15.7.2016 klo 15.00 mennessä opintopolku.fi -osoitteessa.

Valittujen opiskelijoiden tulee lähettää haussa käyttämistään todistuksista kopiot opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä eli 15.7.2016 mennessä. Todistuskopioista varmistetaan hakijan haussa antamien tietojen oikeellisuus. Mikäli hakijan tarkistetut pisteet eivät riitä opiskelijaksi ottamiseen tai hän ei toimita todistuksia määräajassa, opiskelijavalinta puretaan. Alkuperäiset todistukset verrataan kopioihin koulun alkaessa.

Yhden opiskelupaikan periaate

Opiskelija voi ottaa vastaan saman lukukauden aikana vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
• Lukukaudella tarkoitetaan 1.8.-31.12. TAI 1.1.-31.7. välistä aikaa.
• Vaikka siirtäisit opintojen aloittamista tai keskeyttäisit opintosi, et voi silti vastaanottaa toista opiskelupaikkaa samana lukukautena alkaviin korkeakouluopintoihin.

Läsnä-/poissaoloilmoittautuminen

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee vielä ilmoittautua korkeakouluun joko läsnä- tai poissaolevaksi. Tällä tavoin kerrot, oletko aloittamassa opintosi ja sinut kirjataan korkeakoulun opiskelijaksi.  Ainoastaan läsnä olevaksi ilmoittautuneella opiskelijalla on mahdollisuus ilmoittautua opintojaksoille ja suorittaa opintojaan. Ehdoton takaraja läsnä- tai poissaoloilmoittautumiselle on 15.7.2016 klo 15.00. Tee ilmoittautuminen Opintopolku.fi -osoitteessa paikan vastaanoton yhteydessä.

HUOMAA, että ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan seuraavista syistä (kunkin alapuolella on mainittu käypä dokumentti):
1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
     • palvelukseenastumismääräys
2) on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
     • Kelan todistus äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakaudesta tai jos todistusta ei vielä ole, lääkärintodistus raskaudesta
     • muiden maiden viranomaisten vastaavat todistukset lakisääteisestä vanhempainvapaasta
3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.
     • sairauspäivärahapäätös tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus. Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen 1.8.2016.
     • sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamat esteet: riittävä selvitys, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiön todistus, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon. Opiskelijan oma ilmoitus ei ole riittävä selvitys.

Sinun tulee esittää poissaolon lakiperusteisuuden todentavat dokumentit korkeakoulullesi. Poissaolon lakisääteisyyden todentavat dokumentit tulee toimittaa sähköpostilla, maapostilla tai esittämällä dokumentit Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijapalveluissa. Dokumentit tulee toimittaa viimeistään 15.7.2016 klo 15.00, jolloin myös postitse toimitettujen dokumenttien tulee olla perillä. Jos et toimita dokumentteja takarajaan mennessä, sinut merkitään läsnäolevaksi opiskelijaksi.

Poissaoloa armeijan, siviilipalveluksen, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan vuoksi ei lasketa opintojen suorittamisaikaan. Myöhemmin voit olla poissaolevana yhden vuoden. Sinun tulee ilmoittautua ammattikorkeakouluun lukukausittain joko läsnä olevaksi tai poissa olevaksi. Läsnä- tai poissaoloilmoittautumisen laiminlyöminen johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen.

Jos olet jo ilmoittautunut Opintopolussa kerran läsnä tai poissa olevaksi ja haluat muuttaa sitä, ota yhteyttä opiskelijapalvelut(at)jamk.fi.

Oikaisumenettely

Jos ammattikorkeakoulun opiskelijavalintaa ei mielestäsi ole tehty valintaperusteiden mukaisesti, ota ensin yhteyttä ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Jos asia ei selvittelyn jälkeen ratkea sinua tyydyttävällä tavalla, voit pyytää oikaisua JAMKin opintoasioiden lautakunnalta kirjallisesti neljäntoista (14) päivän kuluessa tulosten julkaisusta.

Oikaisupyynnössä sinun on yksilöitävä, missä kohdin ja millä perusteella haet muutosta. Lähetä oikaisupyyntö mahdollisine liitteineen seuraavaan osoitteeseen: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, opintoasioiden lautakunta/Kristiina Korhonen, PL 207 (Rajakatu 35), 40101 Jyväskylä.

Kysy Hakijapalveluista

Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy lisää hakemisesta. JAMKin hakijapalvelut auttaa.

Hakijapalveluiden yhteystiedot